Genieten van je pensioen in een leefbare wereld die waard is om in te leven

Dat is een hele mond vol! Pensioen is voor de een nog ver weg en voor de ander al dicht bij.

By Berry van Sonsbeek augustus 2020

Gemiddeld genomen gaan we er vanuit dat een Nederlander nog zo’n 15 tot 20 jaar in redelijk goede gezondheid mag genieten van het gepensioneerde leven. Daarna krijgen we meer last van kwalen en wordt zorg belangrijker.

Over één ding zijn we het eens. We willen leven in een wereld die er toe doet. Een wereld die toekomstbestendig is waar toekomstige generaties ook in vrede en goede gezondheid op een prettige manier kunnen leven

Een vraag die dan naar boven komt is waar het geld van de pensioenfondsen en andere pensioenuitvoerders in moet worden belegd en waarin juist niet

 

Wat heb ik aan een goed pensioen in een wereld die ten onder gaat aan klimaatrampen

De bovenstroom en de onderstroom

Pensioenuitvoerders ondertekenen (al dan niet onder druk van wet- en regelgeving) diverse akkoorden over duurzaam beleggen en tekenen ervoor om zich te houden aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. Daarnaast dragen we als pensioensector bij aan de 17 duurzame ontwikkeldoelstellingen die door de Verenigde Naties zijn bepaald. Dit doen we door te sturen op onze bedrijfsvoering en op de keuzes die we maken bij de belegging van de pensioen gelden. Als we dit de bovenstroom noemen, zien we dat er ook een onderstroom aan het ontstaan is. Een onderstroom van deelnemers die vinden dat het allemaal niet snel en goed genoeg gaat. Deelnemers beginnen zich te roeren. Zij spreken bestuurders er steeds vaker op aan als bekend wordt dat er nog actief belegd wordt in bijvoorbeeld fossiele brandstoffen, in de wapenindustrie, in bedrijven die zich niet houden aan verdragen rond arbeidsomstandigheden, etc….. Deze onderstroom wordt steeds dominanter, en ik denk terecht als we kijken naar het tempo waarin veranderingen plaatsvinden.

Deelnemers roepen hun pensioenfonds op te stoppen met het beleggen in oliemaatschappijen

Het gaat niet snel genoeg! De kunst is dat de bovenstroom de onderstroom volledig meeneemt. En dat kan alleen door grotere slagkracht, en concretere minder zachte doelen waarin de mening van de onderstroom is geïntegreerd.

Snel scoren lost het probleem niet op

De markt is stevig aan het concurreren om eerste te worden in benchmark onderzoeken op het gebied van duurzaam beleggen en verantwoord ondernemen. Er zijn inmiddels diverse ratings die worden toegekend. Denk bijvoorbeeld aan VBDO, Het Eerlijke Pensioenlabel, Het Pensioenklimaatlabel van Fossielvrij NL, en aan de Eerlijke Verzekeringswijzer. Ieder toetst op haar eigen manier het beleid van de pensioenuitvoerders. Dit daagt partijen uit zo hoog mogelijk uit te komen bij de scores die worden toegekend. Nog belangrijker dan hoge scores op korte termijn, is de realisatie van de juiste doelen op de langere termijn. Maak die doelen concreet en tastbaar voor deelnemers (inclusief te bereiken mijlpalen), en rapporteer helder over de voortgang. Belangrijk daarbij is dat duurzaam beleggen en verantwoord ondernemen onderdeel zijn van de cultuur en de genen van de pensioenuitvoerder. Anders wordt het een instrument dat met name ingezet wordt om klanten binnen te halen of contracten te verlengen. En dat is wat we niet voor ogen moeten hebben. Het gaat erom dat we de wereld daadwerkelijk willen verduurzamen. Als het in de cultuur en de genen zit creëert het binding met deelnemers aan pensioenregelingen. Mensen zijn er dan van overtuigd dat de pensioenuitvoerder staat voor een betere en leefbaardere wereld op de lange termijn, en zijn ook bereid mee te denken om sprongen voorwaarts te maken.

Duurzaam beleggen moet voortkomen uit een initiële drive om de wereld te verbeteren

Laat je horen

Ga het gesprek aan met je pensioenuitvoerder en laat je horen als je van mening bent dat bepaalde bedrijven of landen waarin je pensioenuitvoerder belegt niet bijdragen aan een toekomstbestendige wereld. En wij als sector moeten meer de dialoog opzoeken met deelnemers door te vragen wat ze belangrijk vinden bij het maken van keuzes in bijvoorbeeld beleggingen, en hoe ze geïnformeerd willen worden over stappen die gezet worden naar een duurzamer pensioen!

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!