Ontbossing in de Amazone Versnelt!

Nog steeds verdwijnt er in het Amazonewoud elke minuut een gebied ter grootte van een voetbalveld. De ontbossing van het gebied is in juni dit jaar 60 procent sneller gegaan ten opzichte van dezelfde maand in 2018.

By Berry van Sonsbeek, juli 2019

Het Amazonewoud strekt zich uit over 9 landen. Brazilië herbergt 60 procent van de totale oppervlakte. 15 procent werd de afgelopen eeuwen al ontbost, onder meer door de rubberindustrie in de 19de eeuw en de goudkoorts, veeteelt en de houtindustrie in de 20ste eeuw. Met de komst van de nieuwe president Jair Bolsonaro lijkt het tempo van ontbossing weer toegenomen.

Al voor de komst van deze nieuwe president werden plannen goedgekeurd voor het bouwen van dammen die kunnen worden gebruikt voor het opwekken van elektriciteit om invulling te  geven aan het chronisch energietekort in Brazilië.

Bolsonaro wil nog meer dammen in het Amazonegebied. Ook als dat negatieve impact heeft op het ongerepte ecosysteem van het Amazonewoud. 

“Laten we de rijkdommen die God ons gaf aanwenden voor het welzijn van onze bevolking”, zei Bolsonaro onlangs nog tijdens een bezoek aan de streek. Daarmee lijkt het economische potentieel van het gebied zwaarder te wegen dan het ecologische.

Zolang economische belangen de overhand hebben, zullen extra inspanningen nodig zijn om ontbossing te voorkomen.

Waar zit het gevaar?

Het Amazonegebied moet in staat blijven zichzelf te herstellen. Bij verder gaande ontbossing komt er een punt dat het herstellende vermogen te klein gaat worden. Volgens wetenschappers zou het kantelmoment er over 20 tot 30 jaar al kunnen komen”. Aldus experts Carlos Nobre van de universiteit van Sao Paulo en Thomas Lovejoy van de George Mason Univerity. “Eenmaal dat kantelpunt voorbij, is er geen weg terug meer.” Stellen zij.

De gevolgen zouden verwoestend zijn. De temperatuur in de onmiddellijke omgeving zou omhoog gaan en de neerslaghoeveelheid omlaag, waardoor grote stukken regenwoud in savanne zouden veranderen. Ook landen als Uruguay, Paraguay en Argentinië zouden dat effect voelen.

Effecten op de wereld

Als grote delen van de Amazone verloren gaan (zeg 50 tot 60 procent), dan is het woud logischerwijze in staat veel minder koolstofdioxide uit de lucht te halen. Volgens Nobre is dat te vergelijken met de jaarlijkse uitstoot van een grote economie zoals Canada. En daarmee dus een grote klap om de doelstellingen te behalen voor het verminderen van broeikasgassen in de atmosfeer. Verder is het Amazonegebied verantwoordelijk voor ca. 20% van alle zuurstof die op aarde wordt uitgestoten. Dus ook hier zal verdere ontbossing een enorme impact hebben.

Bossen zijn meer dan de longen van onze aarde. Naast dat ze zuurstof uitstoten vangen ze veel CO2 op. 

Wat kan de Pensioensector bijdragen aan vermindering van ontbossing?

Een aantal relatief eenvoudige maatregelen liggen voor de hand: Investeer of beleg niet in bedrijven die betrokken zijn bij illegale ontbossing. Ook niet in bedrijven die er niet voor zorg dragen dat gebieden, waar zij mede verantwoordelijk zijn voor het kappen van bomen, weer opnieuw worden aangeplant. Een organisatie als Satelligence is in staat op basis van satellietdata inzicht te verschaffen in bedrijven welke betrokken zijn bij ongeoorloofde ontbossing. Het verschaft ook informatie waarmee beleggers in de pensioensector in staat zijn om het gesprek aan te gaan met bedrijven om verandering van gedrag en beleid te bereiken

Iedereen is het er over eens dat tropische regenwouden en andere bossen van belang zijn voor ecologisch evenwicht op onze aarde, voor de productie van zuurstof en de opname van CO2. De pensioensector kan met de grote hoeveelheid geld welke jaarlijks belegd en geïnvesteerd moet worden, invloed hebben op het stoppen van ontbossing. Het zou goed zijn als partijen daar concrete doelen op stellen. Vooral niet te zacht zou ik zeggen. Uiteindelijk wil elke deelnemer aan een pensioenregeling straks van een pensioen genieten in een wereld die er ook toe doet.

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!