Sturen Op CO2 Uitstoot in de Belegging Portefeuille

Er is meer nodig om onze klimaatdoelen te halen dan het sturen op CO2 reductie in de belegging portefeuille

By Berry van Sonsbeek, juli 2019

In het klimaatakkoord van Parijs zijn afspraken gemaakt over de CO2-reductie tot 2040. De doelstellingen zijn ambitieus en de noodzaak is hoog. Als het hier eind juli 40 graden kan worden dan kunnen we toch echt niet meer ontkennen, dat ons klimaat aan het veranderen is. En dan verbaas ik me er nog steeds over dat er mensen zijn die durven te ontkennen dat wij als mensen hier geen invloed op hebben. Valt het onder de categorie “fake news”. Nee toch!

De motor om te sturen op CO2-reductie is maar langzaam op gang aan het komen. Gelukkig begint nu de druk van de bevolking toe te nemen. Bedrijven en vermogensbeheerders moeten meer stappen gaan zetten. Bedrijven en vermogensbeheerders in de pensioensector worden publiekelijk aangesproken om hun leven te verbeteren. Leg nog maar uit aan deelnemers van een pensioenfonds of deelnemers aan een pensioenregeling bij een andere uitvoerder, dat hun pensioengeld belegd wordt in teerzandolie, schaliegas, of gewoon oliewinning.

Openheid en Transparantie

Ik ben er een grote voorstander van dat vermogensbeheerders in begrijpelijke taal en cijfers aan deelnemers aan pensioenregelingen communiceren in welke mate hun pensioenbeleggingen bijdragen aan een reductie van de CO2 uitstoot. En wat mij betreft gaat dat niet ver genoeg. Maak ook inzichtelijk wat er los van het uitsluiten van bedrijven en landen in de portefeuille nog meer wordt gedaan op dit gebied. Denk bijvoorbeeld aan investeringen in bedrijven die aantoonbaar innovatieve oplossingen leveren om CO2-uitstoot te voorkomen, of CO2 weten op te vangen. Ik geloof erin dat de kracht en de macht van vermogensbeheerders en de bevolking zo groot is dat ze in staat zijn bedrijven, die op dit gebied vervuilend werken, te dwingen hun activiteiten te staken en / of een transitie door te voeren naar schonere activiteiten. 

Openheid en transparantie is een must om vertrouwen op te bouwen over waar we mee bezig zijn.

Is dit voldoende?

Stel dat je als deelnemer aan een pensioenregeling op je digitale overzicht van de uitvoerder kunt zien wat de CO2-uitstoot is van jouw beleggingen in de pensioenregeling. En hoeveel minder dat is dan als er belegd wordt in landen en bedrijven die in wereldindexen zitten. Wat zegt dit een gemiddelde deelnemer. De gemiddelde leek zal hier niet zo veel mee kunnen denk ik. Maar wat wil een deelnemer wel zien. Lastig in het antwoord is dat je deelnemers niet over een kam kunt scheren. De meer cijfer gerichte mensen willen gewoon weten hoeveel dragen mijn pensioenbeleggingen nu bij aan de CO2 uitstoot (in begrijpbare hoeveelheden), en wat moet dat volgens de klimaatdoelstellingen maximaal zijn in 2040. En lopen we op schema of niet. De niet cijfer gerichte mensen zullen meer op de hoogte gehouden willen worden over welke maatregelen er jaarlijks zijn genomen om tot een daadwerkelijke CO2-reductie in de pensioenbeleggingen te komen. En of we op schema lopen met onze doelstellingen. Omdat je uiteindelijk niet altijd weet met welke achtergrond een deelnemer zit te kijken zul je dus beide beschikbaar moeten hebben en openstellen als informatie.

Daarnaast zou je ook deelnemers aan pensioenregelingen tips kunnen geven om zelf bij te dragen aan een reductie van CO2 uitstoot. En het beste is dit dicht bij het dagelijkse leven van een deelnemer houden. Maak het tastbaar, makkelijk te realiseren, en iets waar men over wil praten.

Maar volgens mij zijn we er dan nog niet. Het reduceren van broeikasgassen is bittere noodzaak. Er hangt echter heel veel samen met klimaatverandering en CO2 uitstoot. Dit betekent dat bij het kiezen van de juiste beleggingen / investeringen gekeken moet worden naar de samenhang van zaken.

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!