Water Tekort en de Effecten

Droogte leidt nu al tot tekorten aan water. Zoals in sommige grote steden als bijvoorbeeld Kaapstad.  Wat doet dit met ons dagelijks leven en wat kunnen. we ertegen doen?

By Berry van Sonsbeek, juli 2019

In 2017 hebben wij tijdens onze vakantie een bezoek gebracht aan Kaapstad. In dat jaar waren duidelijk de effecten voel- en merkbaar van een tekort aan water. Wat doet droogte met een wereldstad in tijden dat de bevolkingsaantallen in de regio exploderen, en de infrastructuur niet mee ontwikkelt met de groei aan behoefte aan water.

Mensen worden genoodzaakt water gebruik te beperken. Boetes worden opgelegd bij te hoog waterverbruik.

Waar we ons in algemene zin zorgen om maken is dat door klimaatveranderingen in combinatie met de groei van onze wereldbevolking er een tekort gaat ontstaan aan drinkwater. Wij in Nederland hebben daar nog relatief weinig last van, alhoewel we ook hier merken dat we vaker hogere temperaturen hebben en langere periodes van droogte. Soms komt dan het advies minder te sproeien en zuiniger te zijn met het gebruik van water, zonder strenge maatregelen. Hoe anders is het al in bijvoorbeeld een stad als Kaapstad dat zijn inwoneraantal zag groeien van 2,9 miljoen in 2001 tot 3,7 miljoen in 2011.

Kaapstad is voor een deel van drinkwater afhankelijk van de hoeveelheid water bij de Gamka Dam in Beaufort-West. Deze dam was in juni 2019 weer voor 45% gevuld. In 2018 was dat nog maar 25,9%. Begin januari 2018 werd zelfs voorspeld dat in april 2018 er mogelijk geen water meer uit de leidingen zou komen en mensen maximaal 25 liter water per persoon per dag konden gaan halen bij centrale afhaal punten. Als je weet dat een douchebeurt in Nederland al snel 50 tot 75 liter water kost, weet je dat er sprake was van een echte crisis. Gelukkig is het toen niet zo ver gekomen. Maar uitgesloten voor de toekomst is het niet.

Kaapstad leert zuinig met water om te gaan. Ook nu dienen inwoners nog altijd zorgvuldig en zuinig te zijn met gebruik van water. De inwoners zijn in 2018 de uitdaging aangegaan om fors te besparen op het waterverbruik. Mensen hadden een limiet van 50 liter waterverbruik per dag per persoon. Daar werd ook op gecontroleerd, hetgeen kon leiden tot boetes bij overschrijding. Alle creativiteit werd uit de kast gehaald om te besparen. Bijvoorbeeld de toilet alleen doortrekken of spoelen als echt nodig en het liefst met water dat al gebruikt was in de douche of de wasbak. Een bekende quote luidde: ‘If it’s yellow, let it mellow. If it’s brown, flush it down’.

Door de gewijzigde omstandigheden mag men in 2019 inmiddels de dubbele hoeveelheid gebruiken maar gelden er nog steeds beperkingen in wat mag en wat niet. De auto mag bijvoorbeeld weer gewassen worden (niet met de slang maar met een emmer).

Naast het zuinig omgaan met water wordt natuurlijk gewerkt aan andere meer structurele oplossingen, zoals het drinkbaar proberen te maken van zeewater, het installeren van regenwatertanks tot hergebruiksystemen en het boren naar grondwater. Echter het klimaat kan men niet snel veranderen, en dus ook niet de droogte problemen.

Zonder aanvullende maatregelen, zal water tekort verder toenemen. Zeker bij een toenemende bevolking in combinatie met extreme droogte.

Wat kan de financiële sector doen?

De financiële sector kan wel degelijk invloed hebben op het gebruik van water en het meer  circulair maken van waterverbruik. Door gelden te beleggen in bedrijven die innovatief zijn bij het ontwikkelen van producten waarmee waterverbruik afneemt, of in bedrijven die in staat zijn hun eigen waterverbruik te reduceren, draagt de sector bij aan een betere wereld met oog voor situaties waarbij we uiteindelijk minder of evenveel water verbruiken als de aarde in staat is om ons te leveren. Duurzaam beleggen kan ook in bedrijven die gevoelig zijn voor gesprekken met hun aandeelhouders om bij te dragen aan een circulaire economie, bijvoorbeeld op het gebied van water. 

We hebben nog een lange weg te gaan, maar niets doen is geen optie. Als we ons daarvan bewust zijn, kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan de oplossing. Waarbij de pensioensector, met de vele miljarden die belegd moeten worden, voldoende power heeft om daadwerkelijk veranderingen op gang te brengen en te houden.

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!