Volledig shoprecht op pensioendatum

Recent is de consultatieronde gestart m.b.t wetgeving over het nieuwe pensioenstelsel. Krijgt een deelnemer een vrij shoprecht?

Het nieuwe pensioenstelsel geeft deelnemers inzicht in hun pensioenpot, maar helaas geen volledige vrijheid in keuze van de pensioenuitvoerder.

Als straks de pensioenregelingen onder de nieuwe wet zijn ingericht liggen er in alle opzichten mooie kansen om een duidelijk onderscheid te maken tussen de fase waarin je werkt en pensioen aan het opbouwen bent, versus de fase waarin je aan het genieten bent van de pensioenuitkering.

Mensen komen bij pensionering veelal in een andere levensfase waarin andere zaken dan werk meer en meer belangrijk gaan worden. Vaak krijgen en nemen ze dan meer tijd om zich te verdiepen in hun pensioen. Duidelijk is dat mensen meer regie willen hebben op de keuzes die ze maken op het moment van pensioen ingang.

Vanuit deelnemer perspectief is volledige vrijheid op pensioendatum gewenst.

Bij het met pensioen gaan zijn wij als pensioenuitvoerders verplicht deelnemers te helpen bij het maken van keuzes. Keuzes die van invloed zijn op het inkomen na pensionering. Of het nu gaat om een opname van een bedrag van maximaal 10% van je pensioenpot ineens, of een zogenaamde hoog-laag constructie, of een variabel pensioen, of een vast (wel of niet gegarandeerd) pensioen, het zijn allemaal keuzes waar we deelnemers over moeten informeren. Sterker nog zoals het nu vorm wordt gegeven gaan pensioenuitvoerders op basis van beschikbare en verkregen informatie proberen deelnemers een best passende keuze voor te leggen. 

Ik ben van mening dat je als deelnemer er in een aantal gevallen verstandig aan doet samen met een adviseur naar je totale financiële plaatje te kijken voor je een keuze maakt. Simpelweg omdat wij als pensioenuitvoerders niet alles van een deelnemer weten, en ook niet volledig zijn ingericht om goed te kunnen adviseren.

Echter als je dan tot keuzes bent gekomen, zit je in een aantal gevallen vast aan de huidige pensioenuitvoerder. Ook in het nieuwe stelsel!

Wie bepaalt voor de deelnemer wat voor hem of haar de beste pensioenuitvoerder is als die persoon met pensioen gaat?

De markt is volop in beweging om pensioenoplossingen te ontwikkelen om deelnemers te voorzien van een goed- en koopkracht bestendig pensioen. Produkten met variabele- en vaste pensioenen (of combinaties daarvan) krijgen steeds meer vorm. Pensioenfondsen bereiden zich voor op het voorzien in pensioenen met solidaire elementen, die voor deelnemers aantrekkelijk moeten zijn en blijven.

Blijft de vraag staan, wat nu de beste pensioenuitvoerder is in de uitkeringsfase, en welke vrijheid wil de deelnemer zelf om deze pensioenuitvoerder te kunnen selecteren.

Een ding is duidelijk, en dat is dat de pensioenuitvoerder niet per definitie dezelfde hoeft te zijn als waar het pensioen in de opbouwfase is gefinancierd.

Geef deelnemers volledige vrijheid om te kiezen bij welke pensioenuitvoerder(s) ze in de uitkeringsfase van hun pensioen willen genieten.

Elke pensioenuitvoerder doet de deelnemer bij pensioeningang een goed aanbod voor een maandelijkse pensioenuitkering dat past binnen de mogelijkheden. De voordelen, en risico’s worden helder gecommuniceerd. Vervolgens zou wettelijk geregeld moeten zijn dat de deelnemer de keuze heeft om daar waar gewenst de pensioenpot over te hevelen naar een andere pensioenuitvoerder omdat voor welke reden dan ook de deelnemer vindt dat de andere pensioenuitvoerder een beter product heeft, of simpelweg omdat de deelnemer bij de andere uitvoerder een beter gevoel heeft bij een gelijkwaardig aanbod.

Een mooi wens om in de wet rond het nieuwe stelsel te verankeren!

Het enige waar pensioenuitvoerders rekening mee moeten houden is dat een percentage aan deelnemers een overstap gaan maken naar een andere partij op moment van pensioeningang. Dat kan van invloed zijn op balansmanagement en inrichting van beleggingen.

Maar laten we eerlijk zijn, het sluit wel beter aan bij de wens van vrije keuze om als deelnemer zelf te bepalen wie de best passende pensioenuitkering kan bieden.

Deel het met je netwerk

Copyright 2021. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!