Een Buy Out als goed alternatief om aanspraken van een Pensioenfonds veilig te stellen

Biedt dit wellicht kansen bij overgang naar een nieuw stelsel?

By Berry van Sonsbeek, juli 2020

Pensioenfondsen hebben de afgelopen jaren diverse uitdagingen op zich af gekregen. Toenemende druk van wet- en regelgeving; toezichthouders die zwaardere eisen stellen; crisissen die hun sporen achterlaten op de dekkingsgraad van de pensioenfondsen; premiedekkingsgraden die in een aantal gevallen tot fors onder de 100% zijn gedaald. En last but not least de uitdaging van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel.

Het aantal pensioenfondsen is de laatste decennia aanzienlijk afgenomen. Er zijn nog steeds pensioenfondsen die serieus overwegen te stoppen in de huidige vorm of volledig te stoppen. In dat laatste geval moeten de opgebouwde rechten via een Collectieve Waardeoverdracht worden overgebracht naar een andere uitvoerder.

Een Buy Out kan bescherming bieden op opgebouwde aanspraken

Als een pensioenfonds overweegt over te stappen naar een andere uitvoeringsvorm is het belangrijk de verschillende alternatieven op een rij te zetten. In principe zijn de vier meest voorkomende opties: Overstap naar een APF (Algemeen PensioenFonds), een “Magneet Fonds”, een BPF, of een pensioenverzekeraar. Soms bestaat de mogelijkheid van een fusie met een ander pensioenfonds. Echter dat laatste zie ik in de praktijk nauwelijks. Een overstap naar een pensioenverzekeraar noemen we meestal een “Buy Out”. De opgebouwde nominale aanspraken worden collectief overgedragen en voor 100% gegarandeerd door de nieuwe uitvoerder. Het in de toekomst korten van de pensioenen is dan niet meer aan de orde. Afhankelijk van beschikbare middelen kan zelfs een mate van inflatiebescherming worden gegarandeerd.

Ik doe hier geen uitspraak over wat de best passende oplossing is. Dat is immers aan het pensioenfonds, die daarbij zorgvuldig en evenwichtig alle belangen van de deelnemers zal afwegen. Per geval leidt dit tot een andere oplossing.

Buy Out als oplossing om invaren te voorkomen

Bij de introductie van het nieuwe pensioenstelsel is een van de belangrijke vragen wat te doen met de opgebouwde aanspraken uit het oude stelsel. Gaan we het “invaren” in het nieuwe systeem? Laten we het onder het oude toezicht kader als een soort van “Sterfhuis constructie” naast het nieuwe stelsel bestaan? Of dragen we de aanspraken over via een Buy Out constructie naar een pensioenverzekeraar? De aantrekkelijkheid en wenselijkheid van de laatste optie voor de deelnemers zal ook nu weer van geval tot geval verschillen. Mocht “invaren” om wat voor reden niet mogelijk of aantrekkelijk zijn dan is een Buy Out zeker te overwegen. In een aantal situaties voorkomt het dat pensioenen moeten worden gekort. Wellicht is zelfs een mate van inflatie bescherming gegarandeerd.

Rol van de Raad van Toezicht en het Verantwoordingsorgaan is belangrijk

Wanneer een Buy Out wordt onderzocht kun je de discussie m.i. niet voeren zonder de Raad van Toezicht en het Verantwoordingsorgaan te betrekken. Hun toestemming en advies is nodig. De complexiteit van dit soort trajecten vraagt om een grote betrokkenheid van deze organen. Het overzien van consequenties en gevoeligheden is belangrijk om tempo in het proces te houden en te komen tot juiste besluitvorming. Zeker bij een traject met een Buy Out wordt vaak gewerkt met tarieven die door pensioenverzekeraars slechts voor een dag of soms nog korter worden gegarandeerd. Daarom is het goed dat uitgangspunten en de “go – no go” piketpaaltjes voor een ieder helder zijn.

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!