WEL OF NIET OP DE BLAREN ZITTEN? THAT’S THE QUESTION

Als gemaakte keuzes in premie- en beleggingsbeleid uiteindelijk als gevolg hebben dat de dekkingsgraad niet toereikend is, zul je een keer de pensioenen moeten verlagen om uit de problemen te komen

By Berry van Sonsbeek, oktober2019

Afgelopen weken laaien de discussies weer op om alternatieven te bedenken waarmee voorkomen kan worden dat pensioenen gekort moeten gaan worden. De grote fondsen als ABP en PFZW lopen voorop in de strijd.
 
Weer ontstaat discussie over de lage rekenrente. In mijn eerdere blog heb ik al onderbouwd waarom het niet verstandig is daar iets aan te doen. Gelukkig laten wetenschappers zich ook nu horen en verdedigen dat het sleutelen aan de rekenrente niet de oplossing is.
 
Waar ik vol interesse naar kijk is hoe er veel ingespeeld wordt op emotie, en framing aan de orde is om vooral ongeloof over het mogelijk korten tot uiting te laten komen. “Ons pensioenvermogen is in tien jaar verdubbeld en de deelnemers hebben daar geen cent van gekregen” staat in de telegraaf van 27 september jl. te lezen. Dat de kostprijs van pensioen in diezelfde tien jaar ook zo goed als verdubbeld is staat er niet bij. Kortom het beeld kan ontstaan dat de pensioenfondsen hartstikke rijk zijn, maar dat ze door de gedaalde rekenrente mogelijk de pensioenen moeten verlagen en dat dit in tegenspraak is met elkaar. Rijkdom zit hem niet in de hoeveelheid geld, maar in het overschot dat er is als alle pensioenverplichtingen worden nagekomen.
De praktijk is anders
 
Een aantal pensioenfondsen staan er ondanks de gedaalde rente nog steeds goed of redelijk goed voor. Wat hebben die dan anders gedaan om niet in de malaise te komen? Een paar relatief eenvoudige verklaringen zijn wel te geven. In de eerste plaats hebben een aantal fondsen, die er slecht voor staan, er bewust in het verleden aan de bestuurstafel voor gekozen niet de risico’s op een dalende rente en daarmee samenhangende daling van de dekkingsgraad van het pensioenfonds, volledig af te dekken. Immers de visie was dat de rente wel weer zou gaan stijgen. En dat zou dan weer goed zijn voor de dekkingsgraad. Deze keuze van het (gedeeltelijk) accepteren van een kans op daling van de dekkingsgraad als gevolg van een daling van de rente heeft, als de rente daadwerkelijk daalt, vervelende gevolgen. Een tweede belangrijke reden is dat een aantal van de betreffende fondsen al jaren een premie hanteert die lager is dan strikt genomen nodig is om pensioenen in te kopen. Zij kochten dus pensioen in met verlies! Als je voldoende buffers hebt kun je dat wel even hebben, maar bij premies die in sommige gevallen meer dan 10% lager zijn dan wat je eigenlijk nodig hebt, snoep je wel jaarlijks een stuk van de dekkingsgraad af. Ook dit is in principe een keuze die op de bestuurstafel ligt. Overigens is het mogelijk zijn van een te lage premie ook een gevolg van besluiten in de politiek na overleg met de pensioensector en werkgevers- en werknemers- organisaties. Dit om te voorkomen dat premies te hard zouden moeten stijgen als gevolg van de gedaalde marktrente.
Van een aantal fondsen dat er nog goed voorstaat is bekend dat zij gewoon een premie hanteren die minstens gelijk is aan de kostendekkende premie. Kortom de inkoop van pensioenen leidt daar niet tot een dekkingsgraad daling. Verder hebben zij het risico op een dekkingsgraad daling als gevolg van een rentedaling beter afgedekt, waardoor zij niet of minder geraakt worden door de effecten van de lagere rente.

CITAAT: “Pensioenbestuurders willen de brandstofmeter aanpassen, zodat er meer Kerosine in de tank lijkt te zitten”

In de eigen spiegel kijken
 
Mathijs Bouman plaatste in het FD van zaterdag 28 september een heel helder artikel waarin hij de leefwereld van piloten gebruikte en een vergelijking maakte met het KLM pensioenfonds. Ik vond het een fantastische vergelijking die recht doet aan keuzes waar pensioenfondsbestuurders voor staan. In de luchtvaart weet men tijdens het vliegen heel goed wat ze moeten doen als er crisissituaties optreden en hoe dan te handelen om rampen zo veel als mogelijk te voorkomen. Ze weten daar wat ze bijvoorbeeld moeten doen als ze gaan vliegen richting gebieden met slecht weer en de effecten op de benodigde brandstof. Een piloot kan het zich niet permitteren dat een vliegtuig neerstort als gevolg van te weinig brandstof aan boord! Kortom risico’s inschatten is een vak en risico’s moet je beheersen. Beleggen is niet een spel zonder nieten. Daar waar risico’s niet of onvoldoende worden afgedekt kunnen ongelukken voorkomen.
Wat dat betreft is het goed als bestuurders bij hun zelfreflectie kijken naar besluiten die zijn genomen en de effecten die het heeft op de dekkingsgraad. Soms is het goed om dan te concluderen dat ze wellicht andere keuzes zouden hebben gemaakt als ze risico’s beter of anders hadden ingeschat, of beter hadden afgedekt. Dit neemt de pijn niet weg. Maar het voorkomt wel dat er alleen maar naar de politiek wordt gekeken en geroepen wordt dat de rekenregels moeten worden aangepast. We weten dat er pensioenfondsen zijn die het wel goed op orde hebben (ondanks het zware weer van de lage rente).

Dus wel of niet op de blaren zitten?

Als keuzes uit het verleden samen met marktontwikkelingen ertoe leiden dat de dekkingsgraad te laag is geworden, zal je de pijn moeten nemen. Het is voor een belangrijk deel het gevolg van gemaakte keuzes. Dat hier een maatschappelijk probleem speelt is evident. Het raakt immers direct het inkomen van een grote groep gepensioneerden en ook de hoogte van de pensioenen die andere deelnemers in de betreffende pensioenfondsen in de toekomst verwachten.
 
Dus ja, ik ben geneigd om te zeggen, dat men hier op de blaren moet zitten!
 
Een andere vraag is wel in hoeverre de politiek een helpende hand wil toesteken om maatschappelijk onrust te voorkomen. Het betreft nu wel een grote groep mensen die geraakt wordt. Een andere vraag is in welke mate de overheid in gaat en kan grijpen om er voor zorg te dragen dat de kans op deze omstandigheden in de toekomst voorkomen kunnen worden.
 
Misschien kan het ABP op korte termijn geholpen worden als de overheid extra geld stort in het fonds. Ze hebben immers in het verleden te weinig aan premies hebben afgedragen onder de uitname-wetten. Volgens oude stukken gaat het om enkele tientallen miljarden.

Deel het met je netwerk

Copyright 2019. LETS TALK ABOUT PENSIONS

error: Content is protected !!